Toon Wildeboer's Galerie L'Art de Vivre

29 oktober 2023 is taxateur, restaurator en kunstenaar Toon Wildeboer overleden.

in momoriam

Taxatie

Wildeboer wil de kunst uit het elitaire vlak trekken

"Een originele lithografie van Toorop en waarschijnlijk nog een van de eersten," zo verblijdt Toon Wildeboer een jong echtpaar, dat in de krant gelezen had, dat zij in het Koetshuis voor zo'n soort Kunst of Kitsch terecht konden. Nog gelukkiger keken zij, toen ze hoorden dat hun steendruk meer dan duizend gulden waard lijkt te zijn. Daarvoor hadden anderen net te horen gekregen, dat hun schilderij een imitatie was en ... hoe bestaat 't ... het origineel hing elders in het Koetshuis. Er is een verassend grote belangstelling voor deze tentoonstelling, maar op zaterdag- en zondagmiddag komen ook mensen, die iets in een plastic zak(je) of zo hebben meegebracht. Op heel veel zolders blijken vaak onvermoede dingen te staan. Of men heeft een schilderij in huis, zonder te weten van 't hoe of wat.

Afgelopen zaterdagmorgen werd op deze kosteloze wijze weer een tiental 'mooie dingen ontdekt'. En graag vertelt Toon Wildeboer van dat oude dametje, dat eigenlijk vol teleurstelling met haar reuma-handjes dat oude schilderij liet zien, dat zij na dertig jaren trouwe dienst van de family als dank gekregen had.

"Ik herkende er onmiddelijk een echte Cornelis Springer in en schatte de waarde op enkele tienduizenden guldens. Omdat ik in die gevallen alleen maar bemiddel, bracht ik haar in contact met een veilinghuis en ja hoor, zij kreeg wel het dubbele." Nu kan zij van haar centjes overwinteren op Majorca en stuurt Wildeboer trouw een ansichtkaart met de mededeling dat 't met reuma daar goed gaat.

Opmerkelijk hoeveel tijd Wildeboer in deze jachtige tijd voor iedereen blijkt over te hebben. Gratis bovendien, want voor het geld wordt 't allemaal niet gedaan. Moet er wat worden schoongemaakt, dan gebeurt dat ook tegen kostprijs. In zijn atelier in dat oude huisje aan de Geuzenweg in Hilversum gaat dat al niet anders. Collega's komen er graag en veel. Niet alleen om te werken, maar vooral om te kunnen kletsen met gelijkgerichte kunstenaars.

 

taxatie

Voor zijn bemiddeling krijgt Toon van hen meestal een flesje wijn. Want ergens speelt nog altijd in zijn hoofd, wat vader Roel - zelf een begaafd en algemeen erkend kunstschilder - hem als kind met de paplepel ingaf: "Als je gaat verdienen aan de kunst van een ander, jochie, dan breek ik je poten."

Dat doe je dus niet, weet deze traditioneel ingestelde man nu. Kasteel Groeneveld biedt hem daarom ook deze gelegenheid, 't gaat er allesbehalve commercieel aan toe.

Kunstschilder

Hij verdeelt zijn tijd (en dus ook dat taxeren) tussen Hilversum en het Baarnse Koetshuis. In enge zin is hij bevoegd in zijn vakgebied - de Kortenhoefse en Larense school - te taxeren, maar zijn enorme kennis en ervaring doen de grenzen verleggen. Hij komt uit een gezin van kunstenaars, kreeg als kind al vroeg een eigen verzameling, die in de loop der jaren verder uitgebouwd werd.

"Ik moest min of meer uit noodzaak gaan verkopen van die collectie, om de voorraad te kunnen aanvullen. Niet om er wat aan te verdienen, want ik leef van mijn schilderwerk." Toon (A.J.) Wildeboer - deze week wordt hij 58 - voelt zich beslist geen gelariehouder. Wel kunstschilder. "Bij ons thuis ergerden we ons dood aan mensen, die aan een kunstenaar wisten te verdienen."

"Op mijn bescheiden manier probeer ik de kunst uit het elitaire vlak te trekken. Wil ik laten zien, dat mooie schilderijen heus betaalbaar zijn. Kunst mag niet synoniem zijn met hoge prijzen. Toch te gek dat iets vooral waarde zou hebben, wanneer 't in een dure gallery gekocht zou zijn."

 

Bron: Gooi en Eemlander 1992.