Onbekend schilderij Jan Steen ontdekt

BAARN - Een onbekend, authentiek schilderij van de schilder Jan Steen is ontdekt in Baarn. Het gaat om een goed bewaard doek uit 1632 of 1652. Het werk is in bezit van een particulier in Baarn, die anoniem wil blijven.

De man had het doek onlangs voor taxatie meegenomen naar Kasteel Groeneveld in Baarn. De waarde van het schilderij bedraagt mogelijk miljoenen guldens. Conservator en Jan Steen-kenner W. Kloek van het Rijksmuseum in Amsterdam spreekt van een 'uitzonderlijke' vondst, omdat het 'zelden' voorkomt dat er een onbekende Jan Steen wordt ontdekt. Taxateur Toon Wildeboer van Kasteel Groeneveld die het schilderij onder ogen kreeg, spreekt van de vondst van zijn leven.

Het gaat om een doek van 35 bij 45 centimeter, met daarop een afbeelding van een schoolklas. Afgebeeld zijn een leraar, zittend op een stoel, een groep kinderen met schriften, een open venster met figuren op een weiland en een dorpje met kerktoren. Wildeboer heeft het doek een uur lang op zijn authenticiteit onderzocht.

Hij heeft de tijdsdatering kunnen vaststellen onder het licht van een kwartslamp. De signering bleek origineel. Omdat er sprake is van een verfijnde penceelvoering, en uitdrukkingsvolle gezichtjes, is er volgens Wildeboer geen enkele twijfel mogelijk.

De eigenaar is een winkelier in Baarn. Het gaat om een erfstuk. Het schilderij heeft, in kranten verpakt en zonder lijst, sinds 1914 in een grote, oude ijzeren koektrommel gezeten. De man dacht dat het om een kopie van een oude meester ging. Het doek bleef dus op zolder, terwijl de man een volkomen waardeloos schilderij boven zijn bank in de woonkamer hing.

De laatste keer dat het schilderij aan een muur heeft gehangen, was in het huis van een overgrootvader, die in Antwerpen woonde. Desondanks verkeert het schilderij in uitstekende staat.

Over de waarde van het schilderij kan Wildeboer niet veel zeggen.

 

Bron: Amersfoortse Courant - 4 februari 1994